Copyright © Belasah Jelah
Design by Dzignine
support by T3A
January 15, 2011

Marilah Doa

Manusia ini kerdil, manusia ini lemah, manusia ini tergesa-gesa. Kita adalah manusia, jadi mintalah pada yang Maha Besar, Kuasa, Kuat.


Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, Maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, Maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.” (QS. Al-Baqarah: 186)

'Berdo'alah kepada-Ku, niscaya akan kuperkenankan bagimu." (QS. Al Mu'min : 60)


Doa adalah satu ibadah yang tiada keraguannya lagi. Tuhan Yang Maha Agung pun menyuruh kita doa kepadaNYA. Dalam satu hadis diriwayatkan dari Nu’man bin Basyir dari Nabi saw. bersabda:

“Doa adalah ibadah. Dan Tuhan Kalian menyeru: Berdoalah kalian kepada-Ku, Pasti Aku kabulkan doa kalian.”

Sekarang kita sudah tahu bahawasanya doa itu ibadah dan boleh dilakukan. Jadi adakah doa mempunyai cara-cara tertentu? Apakah adab-adab doa?

Ikhlaskan hati ketika doa hanya kepada Allah.

“Dan tidaklah mereka diperintahkan kecuali untuk beribadah kepada Ku dengan ikhlas.”(QS. Al Bayyinah : 5)

Dimulakan dengan memuji Allah dan selawat ke atas nabi Muhammad saw dan di akhiri dengan hal yang sama. Ini sama dengan adab kita sekiranya kita ingin meminta sesuatu, kita akan memuji atau berbuat baik terlebih dahulu.

Berdoa dalam keadaan sadar, bersungguh-sungguh dan yakin bahawa doa akan dikabulkan. Janganlah kita berdoa dalam keadaan mamai (kurang sadar) kerana kita mungkin tidak sedar  apa yang kita pinta. Jangan putus asa dalam doa dan yakin bahawasanya Allah akan memakbulkan doa, makhluk yang terkutuk (iblis) pon Allah memakbulkan doa mereka (al-hijj 15: 36-37)

Dari Abu Hurairah ra. berkata, Rasulullah saw. bersabda: “Berdoalah kepada Allah, sedangkan kalian yakin akan dikabulkan doa kalian. Ketahuilah bahwa Allah tidak mengabulkan doa dari hati yang lalai.” Imam Ahmad


Rasulullah saw. juga bersabda: “Jika salah satu di antara kalian berdoa, maka jangan berkata: “Ya Allah ampuni saya jika Engkau berkenan. Akan tetapi hendaknya bersungguh-sungguh dalam meminta, dan menunjukkan kebutuhan.”


Semasa doa juga kita perlu rendah diri dan khusyuk. Memperkecilkan diri seperti hamba meminta sesuatu kepada tuannya. Inilah adab yang biasa, tak akan laa seseorang itu mahukan sesuatu daripada orang lain tetapi membesarkan diri. Semasa meminta juga kita kena fokus, jangan mengalih pandangan kita pada orang yang kita minta sesuatu.

“Berdoalah kepada Tuhanmu dengan berendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.” Al-Araf:55

 “Maka Kami memperkenankan doanya, dan Kami anugerahkan kepadanya Yahya dan Kami jadikan isterinya dapat mengandung. Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam (mengerjakan) perbuatan-perbuatan yang baik dan mereka berdoa kepada Kami dengan harap dan cemas. Dan mereka adalah orang-orang yang khusyu’ kepada Kami.” Al-Anbiya’:90

Doa dengan suara lirih, tidak terlalu kuat dan tidak terlalu perlahan juga termasuk dalam rendah diri. Kalau ini diaplikasikan pada kita, kita meminta dengan menjerik berteriakan, apa yang akan orang kata, “kurang ajar betul budak nie!!”. Kalau kita minta dengan suara yang terlalu perlahan, nanti orang kata, “haaa?apa ko kata?”. Jadi, untuk meminta kita perlu menggunakan suara yang betul,  atonasi yang benar dan lenggok yang baik.

Dan sebutlah (nama) Tuhanmu dalam hatimu dengan merendahkan diri dan rasa takut, dan dengan tidak mengeraskan suara, di waktu pagi dan sore, dan janganlah kamu termasuk orang2 yg lalai.”  Al A'raf:205

Ketika doa, kita perlu mengelakkan daripada melampaui batas seperti mendoakan orang menerima ahzab, bahaya, atau kecelakaan. Kita juga janganlah berdoa ketika terdapatnya masalah sahaja, sekiranya masalah itu selesai sudah tidak berdoa lagi.Elakkanlah diri kita menjadi orang-orang yang melampau. Doalah dalam apa jua keadaan baik, senang mahupun susah.(rujuk AQ 10:12)

Dalam doa juga, adalah lebih baik kita mendahulukan diri kita barulah orang lain. Kalau ikut logik akal, kenapa kita nak kan orang tu dapat kebaikan dulu tetapi kita tak dapat lagi. Selain itu ada baiknya juga kita berdoa dalam konteks am, tidak mengkhususkan doa kita. Contohnya, kita mahukan kesihatan dan kekuatan untuk ujian, tp kita doa “Ya Tuhanku, kurniakanlah aku kesihatan dan kekuatan untuk menjalani segala urusanku.”

Apa perkara yang menghalang terkabulnya doa???takkan semua orang yang berdoa akan terkabul??

Perkara yang kita perlu hindar adalah meninggalkan perintah Allah,melakukan perkara munkar, tidak bersungguh-sungguh dalam doa, memakan makanan yang bersumber haram, lalai pada dunia.

Kita perlu ingat, bukan semua yang kita pinta akan di kabulkan sepersis apa yang kita pintakan atau akan terkabulnya pintaan kita itu sejurus kita berdoa. Kadang kala apa yang kita dapat itu bukan yang kita doakan tetapi di situ mugkin ada hikmahnya kerana rezeki Allah terlalu luas dan dalam doa kita perlu banyak bersabar, mungkin sekiranya terkabul cepat kita akan meninggalkan doa. Ingatlah firman Allah:

"Maka bersabarlah kamu, karena sesungguhnya janji Allah itu benar." (QS. Al Mu'min : 55)

Marilah kita bersama-sama berdoa meminta apa yang dihajatkan. Berdoalah, tidak kira pada waktu susah atau senang. Berdoalah, sebab ia mudah.


*there will be minor changes in this blog, so pray for it to be better. Kami akan berusaha seDaya Upaya untuk mengubahnya!! peaCe (^_^)V

post by TerMa a.k.a Teruna skeMa =.=

0 comments:

Post a Comment